Varukorg
Varukorg
Din varukorg är tom

Skötselråd

Glas

Här följer tips och råd på hur du bäst tar hand om dina glas, så att du kan ha nytta utav dem i många år. För att minska risken för kantstöttning, förvara glasen rättvända i skåpen. Dels för att förhindra kantstöttning och dels för om det skulle finnas fukt kvar från disken kan det bildas en fuktkammare i glasen om de står upp och ner. Om detta angriper glaset uppstår glassjuka (deformationer i glasets yta).

Handdisk

När du diskar dina glas gör det för hand i varmt vatten tillsammans med lite diskmedel. Om glasen är handmålade är det extra viktigt att man inte låter dem ligga i vatten under en längre tid då färgen kan släppa från glasen. Ställ sedan glasen upp och ner på en linneduk och låt vattnet rinna av. Torka glasen direkt, så slipper man ovälkomna ränder och fläckar. För bästa resultat kan man använda en microfiberduk.

Maskindisk

Den perfekta temperaturen för maskindisk av glasprodukter är max 55°C. Om temperaturen är för hög kan glassjuka uppstå. Diskmaskinssalt och sköljmedel ska användas i korrekta mängder och anpassas till vattnets hårdhet. Om vattnet är för mjukt, kan detta medföra glassjuka. Om vattnet är för hårt kan det ge avlagringar på glasets yta. Vi rekommenderar att man undersöker vattnets kvalitet och ställer in maskinen utifrån dessa förhållanden.  

Gjutjärn

När produkten är ny börja med att diska den i varmt vatten. Skölj av produkten grundligt och torka den. Vid matlagning värms gjutjärn alltid upp på låg till medelhög värme. Låt produkten sakta bli genomvarm då det ger det jämnaste och mest effektiva resultatet. När produkten väl är varm kan man fortsätta med all matlagning på en lägre temperatur. Höga temperaturer ska bara användas vid kokning av vatten till grönsaker, pasta eller vid reducering av fond eller sås. Gjutjärn håller värmen så bra att om en gryta blir överupphettad ger det ett sämre resultat i matlagningen och maten blir bränd. Produkter med integrerat gjutjärnshandtag och/eller stålknopp, kan användas i alla temperaturer. Produkter med trähandtag tål inte att användas i ugnen då det kan förstöra handtaget. Använd alltid den platta som motsvarar produkten storleksmässigt för att uppnå största möjliga effektivitet och för att undvika överupphettning av sidorna på produkten samt skador på handtagen. 

Produkten ska alltid svalna i några minuter innan du diskar den. Häll aldrig kallt vatten i eller på en het produkt och ställ aldrig ned en varm produkt direkt i kallt vatten då det kan uppstå en temperaturchock. Nylonsvampar, mjuka disksvampar eller diskborstar kan användas för att få bort envisa matrester. Ställ aldrig tillbaka fuktiga produkter i skåpet. Produkterna ska förvaras i ett torrt skåp eller på en plats med luftgenomströmning utan fukt.

Grillpanna

När man grillar i en grillpanna ska man först förvärma den tomma pannan för att pannan ska få en mycket hög yttemperatur för bryning. Detta råd gäller inte övriga produkter! Man får inga bruna grillränder om pannans yta är för kall eller om maten är för fuktig. När pannan väl har fått sin beläggning av patina behöver man bara använda ytterst lite olja eller ingen olja alls. För att få de karakteristiska grillränderna på maten ska råvarorna ligga stilla i pannan i flera minuter. Om man flyttar runt maten i pannan för snabbt kan maten fastna, grillränderna blir inte så tydliga och saften från maten kan rinna ut.

Produkter från Le Creuset

Gjutjärnsprodukter från Le Creuset kan användas på alla typer av värmekällor dock ska man tänka på att vid användning på glaskeramik- eller induktionshäll ska man alltid lyfta produkten när man flyttar den. Den sandfärgade, invändiga emaljen är särskilt lämplig för långsam tillagning på låg till medelhög värme. Den emaljerade ytan i ljus sandfärg lämpar sig inte för matlagning utan vätska eller matfett. Vätska, olja, fett eller smör ska täcka bottnen helt före upphettning. Håll alltid ett öga på produkten medan den upphettas och låt inte produkten koka torrt då det kan uppstå bestående skador på emaljen. Satin Black-emalj har applicerats på alla pannor, grillpannor, traktörpannor, stekpannor, munkpannor, blinipannor, crêpespannor, wokar, taginer och stekgrytor. De här produkterna är idealiska att steka, grilla och bryna i samt vid tillagning av vissa gryträtter. Denna emalj är speciellt framtagen för matlagning som kräver höga yttemperaturer, vilket inte är riktigt samma sak som bara matlagning på hög värme. 

Kolstålspannor

Pannan levereras med rostskyddande matolja. Detta diskas bort innan användning. Alla typer av redskap kan användas i pannan, då den inte har någon beläggning. Olja/smör måste användas vid stekning.

Stekpannor i kolstål diskas för hand med enbart hett vatten. Om diskmedel används skall pannan oljas in efteråt. Häll då lite olja (olivolja, rapsolja eller annan matolja) i botten. Fördela olja med hushållspapper över hela stekytan. Torka bort överflödig olja. 

Skulle pannan få rostangrepp eller om mat fastnar, kan Scotch-Brite och/eller Svinto användas för rengöring. Fastnar maten har för hög temperatur eller för lite olja/smör används.Stek med rimlig värme. Pannan tål hög temperatur, men maten gör det inte.

Porslin

Porslin är en sorts keramik, tillverkad av kaolin(speciell vit lera). Benporslin är blandad med benrester, idag används andra material än benaska. Benporslin är inte ugnseldfast, vilket stengods är.  Fältspatporslin är en blandning av kaolin, kvarts och fältspat som bränns på hög temperatur. Stengods är ett material som är tåligt mot slag och stötar. Det är så hårt att det inte behöver glaseras men det görs ändå av estetiska skäl. Lergods är ett poröst material som är känsligt mot slag och stötat. Detta säljs både glaserat och oglaserat. Glaserat lergods får lätt glasyrsprickor eller krackelerar.

De flesta serviser går att diska i maskin, undantag är de som har någon form av metalldekor. Allt porslin får med tiden repor. Den största orsaken till repor i glasyren är att man skjuter tallrikarna över varandra när man ställer in dem i köksskåpet. Använd skölj- eller spolglansmedel när du maskindiskar. Då får godset en glattare yta och risken för nötskador minskar. Var också försiktig när du hanterar våta tallrikar. När vått porslin gnids mot varandra blir friktionen större och ger lättare repor. Skölj alltid av porslinet efter en måltid, då viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren.

För att ta bort mat som bränts fast på ugnsfasta skålar och formar, blötläggs dessa i vatten blandat med diskmedel. Använd aldrig skurmedel eller stålull då detta förstör glasyren och gör det slitet och matt.

Svarta streck på tallrikar är metall från rostfritt stål, särskilt från bestick. Använd alltid sköljmedel i diskmaskinen, vilket gör porslinet mindre känsligt för metallmarkeringar.

Om porslinet har fått en grå beläggning avlägsnas denna med askorbinsyra, citronsyra eller liknande. Orsaken till denna beläggning är karbonater i vattnet. Ta bort fläckar av kaffe eller te, genom att lägga i ca 2-3 msk citronsyra med diskmedlet i diskmaskinen.

Bestick

Det vanligaste materialet i bestick är rostfritt stål. Trots intensiv forskning finns det dock inte något material som är 100 % motståndskraftigt mot alla nedbrytande ämnen kring oss.

De flesta bestick tål maskindiskning. Om man blandar bestick utav olika kvalitet i diskmaskinen kan det uppstå korrosionsfläckar på besticken. Dessa fläckar får du bort med exempelvis en skurkräm som du polerar besticken med. Bestick i kromstål, kan mörkfärgas efter en tid. Likaså kan kaffe och te ge en mörk hinna på besticken. I ett hushåll kan exempelvis ättika, senap, ketchup, majonnäs, rabarber och olika koksalter ge små svarta gropar, fläckar och rostutfällningar på våra bestick om de får ligga odiskade en tid.

Förutom daglig diskning och för att avlägsna beläggningar behöver besticken då och då en grundrengöring. Koka då besticken i en stor rostfri gryta i en blandning av maskindiskmedel och vanligt vittvättmedel och vatten. Koka upp vattnet och häll i pulvret, lös upp det ordentligt innan besticken läggs i. Koka ett par minuter och diska som vanligt.

Rostfria bestick kan ge svarta streck på porslin. Det är framför allt enklare bestick med dålig finish som orsakar dessa streck. Även teskedar kan ge märken i koppar och muggar. Metallrepor på porslin kan poleras bort med kopparputs.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett hårt, tätt material, som är slitstarkt och lätt att hålla rent. Rostfritt stål är rostbeständigt. Rostfritt stål finns i många olika typer, alla med sina unika egenskaper och användningsområden. Kromstål och kromnickelstål används mycket i köksrelaterade produkter. Kromstål är billigare och inte lika slitstark som kromnickelstål. Kromnickelstål innehåller, precis som namnet säger, även nickel som ger bättre skydd mot rostangrepp och gropbildningar. Kromstål är magnetiskt medan kromnickelstål är omagnetiskt.

Oftast är stekpannor, sauteuser, gryter och katruller tillverkade i 18/10 rostfritt stål eller aluminium. Dessa produkter kan finnas både med och utan beläggning. Beläggning är en hinna, eller ett lager som appliceras på ytan av ett föremål. Ofta används olika beläggningar för att förbättra egenskaper så som utseende, beständighet, slitstyrka och reptålighet. En keramisk beläggning lämpar sig utmärkt för att steka mat som kräver mer värme.

Använd fett eller matolja för bästa stekresultat och smak. Låt fettet värmas upp innan de rumsvarma ingredienserna läggs i. Det är viktigt att inte hetta upp en tom stekpanna. Om pannan är överhettad under lång tid, kan ytskiktet ta skada. Rostfria pannor och grytor tål oftast att diskas i maskin, men man bör diska förhand med vatten och diskmedel direkt efter matlagning.

Knivar

Använd alltid en skärbräda i trä eller plast. Ett mjukt material förstör inte knivens egg. Hårda material som glas och porslin, kan däremot skada knivens egg. Frysta produkter eller ben kan dessutom knäcka knivbladet. Handdiska dina knivar i ljummet vatten med diskmedel direkt efter att du använt dem. Om kniven ligger odiskad efter användning kan det bli syreangrepp, vilket kan leda till att kniven rostar. Torka alltid kniven direkt efter diskning med en mjuk trasa. Uppstår ytrost kan kniven poleras med metallputs. Knivar förvaras på en torr och säker plats i köket, lämpligtvis i ett knivblock, knivfodral eller på en knivlist.

Knivar som använts ett tag behöver slipas för att bibehålla eller återfå sin skärpa, använd stav, sten eller våtslip. Underhåll din kniv varje vecka med ett bryne eller en våtslip. När eggen blivit slö behöver den slipas om. Detta kan göras med en slipsten eller lämnas in hos en erfaren slipare. Att tänka på är att knivar har olika vinklar: Europeiska köksknivar har normalt 20-25 graders vinkel. Medan japanska har en vinkel på 15 grader.

Trä

Trä är ett levande material som förändras under åren och beroende av daglig skötsel.  Beroende på fuktighetsförhållande vid förvaring och på hur intensivt man använder brädorna slits de olika snabbt. Produkter i trä ska förvaras skyddat från direkta värmekällor. De ska handtvättas i varmt vatten och med vanligt diskmedel.

Planksteksbrädor.

Planksteksbrädor ska stekas in för att ge den rätta smaken. Pensla plankorna rikligt med matolja och sätt i dem i ugnen på 200 grader. Låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 10 minuter. Ta ut plankorna och pensla på mer olja, låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter. Eventuellt kan man behöva upprepa behandlingen ett par gånger tills plankorna fått en ganska mörk färg. Plankorna ska ej användas i mikrovågsugn eller i diskmaskin.

Skärbrädor 

Skärbrädor i teak

Skärbrädor i teak ska diskas med diskmedel och vatten. Skölj och torka sedan omedelbart. Låt aldrig en skärbräda av teak ligga på ex vis en blöt köksbänk så ena sidan är i vatten och den andra är torr. Diskas ena sidan på brädan noga och länge ska man göra samma sak med andra sidan så vatten tränger in i brädan lika mycket på båda sidor. På så sätt minimerar man risken att brädan slår sig när den sedan torkar.